Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Vår honung

Vår honung

Honungen är varsamt hanterad för att bibehålla så mycket som möjligt av sina positiva egenskaper. Vår honung är omhändertagen direkt efter slungning och därefter tappad på burk. Vi har våra bikupor på Limhamn, men samarbetar även med ett litet fåtal utvalda biodlare i Skåne och Småland för att kunna erbjuda flera olika sorters honung. 

En del biodlare hettar upp sin honung för att lättare kunna hantera den, vilket kan påverka smaken samt minska honungens hälsobringande egenskaper. Redan vid upphettning över 40 grader tappar honungen sin förmåga att bibehålla värmekänsliga enzymer. Vår honung är varken upphettad eller omsmält. Vi strävar alltid efter att erbjuda högsta möjliga kvalitet på vår honung och vi har därför experthjälp för att testa all vår honung, både vad gäller färg, smak och konsistens. Förutom frukt- och druvsocker finns det i honungen bl a mineraler, enzymer, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och bakteriedödande ämnen.



Biodling idag

Det har blivit allt större fokus på honung under de senaste åren. 2013 konsumerades det nästan 8 000 ton honung i Sverige och av detta var nästan 5 000 ton importerad, medan resterande del var skördad i Sverige. Enligt statistik från 2012 så är Kina världens största honungsproducent med 452 000 ton, följt av EU. Kina i sig producerade dock mer än dubbelt så mycket honung som EU, som låg på 188 000 ton.


Binas viktiga insats

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Det gör att bina inte bara ger honung, utan även bidrar till vår överlevnad som människor. Binas arbete med att ta fram honung ger också oss människor och en mängd djur i naturen en stor del av den mat vi behöver.


Bina är hotade

Idag är bina hotade från flera håll och de påverkas negativt av klimatförändringarna, bekämpningsmedel, det allt mer krympande småskaliga odlingslandskapet och den allt mer ökande bristen på blommor i vårt landskap. Detta kan vi delvis råda bot på genom att öka mångfalden i trädgårdar och på andra platser. Växter som bina uppskattar är bland annat hallon, klöver, mjölkört, ljung, maskros, sälj, vide, blåbär, lingon, lind, lönn samt fruktträd.


Olika sorters honung

För att få kallas honung i Sverige, måste honungen vara ren, dvs det får inte finnas någon tillsats i honungen. Om tillsatser i form av t.ex smak har använts, så måste det tydligt framgå. Den honung vi säljer har inga tillsatser. För att få kallas sorthonung, så måste 50% av nektarn vara från en viss växt, som t ex ljunghonung. Vad gäller t.ex sommarhonung och skogshonung kan nektarn komma från olika växter.