Väldigt goda och mustiga frallor eller bröd med valnötter, farinsocker och honung i fantastisk kombination! Valnötterna ger lite extra tuggmotstånd och honungens lenhet balanserar väl den lilla beskan från nötterna. Stort tack till @fidringur (Carina Dahlvid) för receptet!
Receptet ger 18-20 frallor eller 2 matbröd |
Ingredienser:
- 1 påse torrjäst
- 5 dl vatten, 37 grader varmt
- 50 gram smör
- 2 tsk salt
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5 dl khonung av valfri sort. Ljunghonung för mer smak, skogshonung eller bladhonung för lite mindre.
- 200 gram valnötter
- 165 gram grovt rågmjöl
- knappt 600 gram vetemjöl
Tillagning:
Smält smöret i en kastrull, häll på vattnet och låt det bli fingervarmt.
Blanda vätskan med salt, socker, khonung , valnötter och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, tills det precis släpper kanterna, och låt maskinen knåda degen 5 minuter.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt igång ugnen på 220 °
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen till bröd, eller frallor. Forma två runda bröd.
Gör jag frallor, så brukar jag inte forma dom.
Låt jäsa i 30 min på plåt med bakplåtspapper, under en bakduk.
Pudra lätt med vetemjöl och grädda mitt i ugnen. Bröd ca 25 minuter, till 97-98°. Frallor 5-10, beroende av storlek.
Låt svalna på galler!