Härliga polarkakor - som det ju finns i många versioner - men här med honung som ger den lilla extra pricken över i vad gäller smaken! Perfekta att avnjuta med smör direkt när de är nygräddade eller när som helst! Stort tack till @fidringur (Carina Dahlvid) för receptet!
Receptet ger ca 20 polarkakor (beroende på vald storlek)! |
Ingredienser:
- 550 gram mjölk
- 1 påse torrjäst
- 50 g ljus sirap (0,5 dl)
- 70 gram (0,5dl) khonung av valfri sort. Ljunghonung för mer smak, skogshonung eller bladhonung för lite mindre.
- 2 äggulor
- 10 g salt (2 tsk)
- 300 g rågsikt (5 dl)
- 450 g vetemjöl (7 dl)
- 100 g rumsvarmt smör
Tillagning:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt)
Blanda jästen med mjölet, och rör snabbt ihop alla ingredienser utom smöret.
När allt är väl blandat, så tillsätt smöret och knåda degen ca 5 minuter.
Plasta bunken och låt degen jäsa ca 45 minuter.
Kavla ut till max en cm tjocklek och nagga degen med en nagg, eller en gaffel.
Skär ut lagom stora bitar med en pizzaslicer.
För över kakorna på plåt klädd med bakplåtspapper, och låt jäsa under bakduk ca 40 min.
Sätt ugnen på 225° och grädda bröden i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter.
Låt dom svalna på galler under bakduk!