Honungen och dess smaker
Honung är ett livsmedel som kan variera mycket i smak beroende på flera faktorer. Dessa kan sammanfattas som vädret, vilka blommor som bina har samlat nektar från samt var dessa har vuxit och hur honungen har hanterats från bikupan till den köpta burken. Detta är kanske inte känt för alla och det är lätt att förledas att tro att all honung i affären som heter likadant också smakar likadant. En sak många medvetna konsumenter letar efter är etiketter med texten "Svensk honung" vilket ger ett mått av kvalité och trygghet. Här ska man ändå vara tydlig med att det inte smakar på ett visst sätt bara för att honungen är svensk och exempelvis kallas "Sommarhonung" eller "Blomsterhonung". Det finns många olika namn och även för den medvetne konsumenten är det inte tydligt vad burkens innehåll faktiskt smakar eller doftar. Att sedan hitta rätt efter vad man vill ha är en utmaning och blir alltför ofta en gissning.
För att få kallas för honung i Sverige får inte honungen vara upphettad över 40 grader. Om den värms mer så förstörs inte bara en del av de nyttiga ämnen som finns i honungen, utan även smaken påverkas. Honungen får heller inte ha en vattenhalt över 20%, ljunghonung undantaget som får ha en vattenhalt på max 23%. Vid högre vattenhalt riskerar honungen att jäsa och smaka dåligt. Inte heller får några som helst tillsatser finnas i honungen, den ska vara 100% ren från kupan till konsumentförpackningen du köper.
Det finns en mängd olika sorters honung. För att få kallas för sorthonung så måste minst 50% av nektarn komma från en specifik blomma. Exempel på sorthonung är ljunghonung, rapshonung och lindhonung. I vissa fall står det t ex ”Skogshonung med ljung”. Det innebär att det är en honung från bikupor i skogen och där det finns ett tydligt inslag av nektar från ljung, men där det inte är så mycket att honungen får kallas för ljunghonung. Sett ur ett smakperspektiv finns det många gånger en vinning att göra i att blanda olika honungssorter för att få fram en god smak.
Smakskillnaderna är ofta stora, inte bara mellan olika sorthonungar utan även mellan andra typer av honung. Ljunghonungen med sin ofta karaktäristiska doft av tryffel och skog jämfört med rapshonungen som doftar betydligt mindre. Vilken honung som är bäst är helt beroende på tycke och smak, men även vad honungen ska användas till.
Vädrets påverkan på honungen, men även varifrån bina har hämtat sin nektar, gör att även samma typ av honung kan skilja sig i smak och doft mellan åren. Detta är en av anledningarna till att vi på Khonung har valt att införa begreppet årgångshonung. Vi beskriver också för varje årgång lite om hur säsongen varit och några saker som påverkat skörden av honung och dess smak.
Blindprovning av honungen från säsongen 2019 (innan protokollet togs fram som bas för provningen)
Vi provar all vår honung innan vi lägger ut den till försäljning, och bedömningarna utförs oftast av personer med långvarig professionell kompetens inom livsmedelsbranschen vilket ytterligare förstärker kunskapen och erfarenheten bakom bedömningarna av all den honung vi säljer. Under provningen tittar vi både på smak, doft, konsistens och utseende, allt för att du som kund ska få den bästa möjliga beskrivningen av de honungssorter vi säljer. För att ytterligare ge stöd till våra kunder så lägger vi alltid ut vår uppfattning av vad honungen passar till. Som så mycket annat är det i slutändan en smaksak och vi lär oss mycket av de fina kommentarer vi ofta får från våra kunder om vad de har valt att använda vår honung till.
Honungsprovning för alla
Bedömning av honung sker i olika sammanhang och det kanske vanligaste i Sverige är via Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR), vilka har en väl utbyggd process för detta med standardiserade regler och protokoll. Dessa provningar sker oftast i de sammanhang där SBRs medlemmar träffas inom sin lokala förening. De olika kriterier som inkluderas vid dessa provningar omfattar inte bara smak, doft, textur och färg på honungen utan också vattenhalt och förpackningen, dvs burken. Detta kan tyckas vara mer än tillräckligt men det som nästan helt saknas i denna bedömning är de dimensioner där smakerna och dofterna i mer uttalad detalj beskrivs och jämförs med andra livsmedel, ungefär som Systembolaget beskriver för aromer på sin hemsida. Just de dimensionerna av upplevelser för sinnet är något vi vill tillföra också honungen!
Vår förhoppning är att fler ska upptäcka den stora smakskillnad som finns mellan olika honungssorter. Av den anledningen har vi tagit fram ett provningsformulär. Protokollet är komplett med instruktioner för göra det enkelt att komma i gång. Köp ett par olika burkar honung, från oss, grannen eller i affären och börja prova dig fram! Det är ofta en långt större skillnad mellan de olika sorterna än vad du tror. Lycka till!
Honungsprovningsprotokoll (PDF, 66 Kb)