Denna variant på temat granola kommer från barnens morfar och är välbeprövad och mycket uppskattad. Den har flera olika sorters nötter i sig och såklart en av våra honungssorter - prova gärna med de olika sorterna och jämför skillnaden i smak! Stort tack till @goranklevas (Göran Klevås) för receptet.
Receptet ger ungefär 2 liter färdig granola |
Ingredienser:
- 5 dl dinkelflingor
- 5 dl rågflingor
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl sesamfrön
- 1dl kokoschips (kan tillsättas efteråt om du inte får tag i orostade)
- 1 dl hackade hasselnötter
- 1 dl hackade cashewnötter
- 1 dl hackade valnötter
- 1 dl vatten
- 0,5 dl khonung av valfri sort
- 0,5 dl rapsolja
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torkade ingredienser i en stor bunke.
Tips: I stället för att hacka nötterna kan du krossa dem i en plastpåse med hjälp av en köttklubba eller liknande.
Mät upp rapsolja, vatten och honung i en skål och värm i mikron ca 25 sekunder på full effekt.
Rör om och häll över de torra ingredienserna.
Rör om och bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd bakplåt och rosta ca 15 minuter i ugnen.
Rör om då och då så att det blir jämt rostat.
När granolan svalnat häll över den i en lufttät burk.
Njut!