Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Ljunghonung



Ljunghonung och andra honungssorter

Det finns honung av många olika slag både i Sverige och runt om i världen och de har alla olika smak eller egenskaper. En honung kan till exempel gå från nästan vit till riktigt mörkt brun, ha en intensiv eller svag smak (läs mer på sidan om honungsprovning om detta), dofta mycket eller lite och ha andra egenskaper som varierar. Det är inte bara varifrån honungen kommer som avgör, utan också hur den har hanterats som avgör smak och doft. En honung kan komma från en stor blandning av växter eller bara från ett fåtal.


Sorthonung

Honung som har minst 50% nektar från en viss växt - t.ex ljung eller också höstljung, på latin Calluna Vulgaris - får då kallas ljunghonung och är en sorthonung. Andra exempel på sorthonungar är rapshonung och lindhonung. Halten av en viss nektar avgörs genom att man som biodlare skickar in honung till analys på laboratorium och får veta hur stor andel av honungen och nektarn som härstammar från de olika växterna. 




Filtrera Produkter




Smak och doft

Men hur var det med de där olika egenskaperna som smak, doft, färg och näringsvärde osv? För ljunghonungen är det oftast en tydligt intensiv och djup smak av tryffel med toner av umami och viss bitterhet som är typisk. Den är kraftfull nog att kännas tillsammans med andra smaker i nästan alla sammanhang där ljunghonungen används och man behöver därför ta hänsyn till detta. Det betyder också att ljunghonungen är en potent smaksättare i t.ex en gryta eller annan matlagning och bakning där honungssmaken ska ta plats och bli en tydlig del av smakpaletten i den färdiga rätten. Doften hos ljunghonung är ofta kraftfull precis som smaken och en aromatisk doft av skog förknippas ibland med den. Färgen är mörkgul eller bärnstensfärgad och tillhör nästan alltid de mörkaste färgerna på honung när man jämför med andra sorter. 

Hälsa och näring

Sist så, det kanske mest intressanta med ljunghonung, nämligen dess ofta omskrivna hälsomässiga egenskaper. Här är ljunghonung den honung som brukar beskrivas som den med mest kraftfulla vad gäller positiva egenskaper men liknande finns i andra sorter också. Det som ofta lyfts fram är ljunghonungens antibakteriella egenskaper i olika sammanhang. Detta gäller såväl på sår på huden som invärtes i kroppen och i flera vetenskapliga studier har dessa egenskaper påvisats av t.ex engelska  forskare vid University of Oxford men också av slovakiska forskare så sent som 2019. Generellt kan sägas att all honung ink. ljunghonung har positiva hälsoegenskaper vad gäller t.ex att vara antibakteriell, osmotisk & sårläkande, slemlösande & hostdämpande och ha lågt glykemiskt index (GI).